Nyheder

flerenyheder

vwup gas skive web
Det er almindelig kendt, at vindmøller og solceller udgør en stadig større andel af elproduktionen i Danmark.

Det er derimod de færreste, der ved, at gasnettet allerede bidrager markant til den grønne omstilling.

Endnu færre er klar over, at gasnettet de kommende år har potentiale til at blive en hjørnesten i den grønne omstilling.

Derfor har Danmarks tre gasdistributionsselskaber, HMN Naturgas, Dansk Gas Distribution og NGF Nature Energy, lanceret interessefællesskabet Grøn Gas Danmark, der har til formål at oplyse om den afgørende rolle, gasnettet spiller i den grønne omstilling af vores energisystem.

De tre selskaber er tilsammen ansvarlige for gasnettet, der udgør en samfundsinvestering på 55 mia. kr., og som sikrer mere end 400.000 hustande og danske virksomheder en stabil og sikker forsyning af gas.

”Gasnettet kan blive en hjørnesten i den grønne omstilling, fordi gassens infrastruktur kan lagre og distribuere fremtidens CO2-neutrale grønne gas. Vi kan ikke bestemme, hvornår solen skinner, eller hvornår vinden blæser – og vi kan heller ikke gemme den strøm, de producerer. Gas kan lagres, uanset om der er tale om traditionel naturgas, moderne biogas eller en af fremtidens gasser, som forskerne arbejder målrettet på at udvikle. Gasnettet giver altså en grøn forsyningssikkerhed,” siger Carsten Jensen, direktør i Dansk Gas Distribution.

Stort potentiale i grøn gas

I løbet af de seneste tre år er produktionen af grøn gas steget lige så meget som i de foregående 30. Det skyldes, at vi i Danmark nu begynder at høste frugterne af mange års intensiv forskning og udvikling.

”Vi er i fuld gang med den grønne omstilling af gasnettet. Den første grønne gas flød ud i gasnettet i 2014, og i 2018 er 11 pct. af gassen i gasnettet grøn gas. Den positive udvikling betyder, at vi allerede i dag er det land i Europa, der er nået længst med den grønne omstilling af gasnettet,” siger Ole Hvelplund, direktør i NGF Nature Energy.

Et samspil mellem forskellige former for vedvarende energi

For de tre selskaber bag ”Grøn Gas Danmark” er det afgørende, at fremtidens energisystem indrettes således, at de forskellige energiformer supplerer hinanden på bedste vis. Det kræver, at vi formår at sammensætte puslespillet, så vi opnår størst udbytte af de forskellige energiformer.

”Det eneste fornuftige er at anlægge en holistisk tilgang til hele vores energisystem, således at tingene hænger og spiller sammen. Det er gassystemet som skabt til at være en del af – det har et sammenhæn­gende og stort set landsdækkende ledningsnet, det har en enorm lagerkapacitet, og den grønne gas er et fleksibelt og CO2-neutralt brændsel, som kan balancere et primært el-båret energisystem,” siger Susanne Juhl, direktør i HMN Naturgas I/S.

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Følg os på Facebook   facebook    - og Linkedin  linkedin icon

Vi anvender webstatistik og cookies med det formål at optimere hjemmesiden. Vi deler statistiske oplysninger med tredjepart med det formål at udvikle hjemmesiden og vores forretning. Vi sælger ikke dine personlige oplysninger til tredjepart.