Nyheder

flerenyheder

vindmoller
Der foregår aktuelt en kraftig udvikling inden for både produktion af grøn energi, infrastruktur til tankning og opladning.

Vi giver her et hurtigt overblik over udviklingen inden for de grønne drivmidler el, bionaturgas, biodiesel/HVO, brint og metanol.

Find tank- og ladestationer her

Grøn el

Udviklingen af den grønne elproduktion går stærkt i øjeblikket. En ny fremskrivning fra Energistyrelsen vurderer, at 86 procent af elforbruget vil være dækket af grøn elproduktion i 2021. Samtidig sker der en løbende udbygning i antallet af ladestandere, der kan forsyne transportsektoren med el.

Bionaturgas

Naturgas er et fossilt brændstof, men det er et renere brændstof end benzin og diesel. Ifølge lastvogns og bilproducenter kan anvendelse af naturgas give op til 15-20 procents besparelse på CO2-udledningen.

Naturgas kan blandes med opgraderet biogas – der også kaldes biometan eller bionaturgas – idet der grundlæggende er tale om samme slags gas, nemlig metan. I både Danmark og Europa er produktionen af bionaturgas til gasnet og transportsektor kraftigt stigende.

I Danmark forventes 11 procent af gassen i gasnettet at være bionaturgas i 2018, og gassektoren vurderer, at – med de rigtige rammevilkår – kan der være 100 procent grøn gas i gasnettet i 2030.

I Danmark sælges der bionaturgas til transportsektoren fra 17 gastankstationer, der især forsyner busser og renovationsbiler, men også en del varebiler med grøn gas.

Biodiesel og HVO

Generelt er biodiesel og HVO (hydrogeneret vegetabilsk olie) primært et nordisk fænomen, og der er ind imellem diskussion om bæredygtigheden i biodiesel. En del af det fremstilles af rapsolie eller palmeolie, der ikke regnes for bæredygtigt.

Der fremstilles og markedsføres affaldsbaseret biodiesel, men også en syntetisk diesel fremstillet af naturgas. Der kan blive kamp om affaldsressourcerne mellem fremstilling af affaldsbaseret biogas og biodiesel.

EU-systemet diskuterer i øjeblikket mulige stramninger af bæredygtighedskriterierne for transportbrændstoffer. Det kan føre til skærpede krav, og i biogasbranchen er der en klar forventning om, at det vil gøre bionaturgas mere attraktivt sammenlignet med biodiesel. 

Brint

Brint er et yngre skud på stammen som energiforsyning til transportsektoren.

Brint er i mange år blevet anvendt som gas i forskellige industrier, men denne brint er typisk blevet produceret på basis af naturgas.

Udviklingen af en produktion af grøn brint er kommet i gang, fordi billig strøm fra vindmøller og solceller kan anvendes til at producere brint gennem hydrolyse. Denne brint kan anvendes direkte som transportbrændstof i busser, lastbiler og personbiler.

Brinten kan anvendes til elproduktion i en brændselscelle og dermed levere elforsyning til eldrevne køretøjer.

Der er i dag 10 brinttankstationer og cirka 70 brintdrevne køretøjer i Danmark.

Metanol

Metanol kan produceres på basis af fødevareaffald og biomasse. Eksempelvis på basis af biogas eller forgasningsgas. I forvejen er metanol et af de industrikemikalier, der produceres i størst omfang, da det anvendes som grundlag for mange forskellige kemikalier.

Ligesom brint kan metanol anvendes til at producere el i en brændselscelle. Europas første metanoltankstation blev etableret i Aalborg i 2015.

 

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Følg os på Facebook   facebook    - og Linkedin  linkedin icon

Vi anvender webstatistik og cookies med det formål at optimere hjemmesiden. Vi deler statistiske oplysninger med tredjepart med det formål at udvikle hjemmesiden og vores forretning. Vi sælger ikke dine personlige oplysninger til tredjepart.