Nyheder

flerenyheder

vindmoller

Danske selskabers planer om at bygge en enorm brintfabrik, der skal forsyne lastbiler, skibe og fly med grøn energi, er helt afgørende for at kunne indfri de danske klimamål, vurderer Brian Vad Mathiesen, som er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

- Jeg har ikke til dato hverken i Danmark eller globalt set sådan en skarp satsning med sådan et stort perspektiv for at få vedvarende energi og elektroner fra vindmøller ned i tanken på lastbiler, skibe og fly, siger han med henvisning til den kommende brintfabrik syd for København.

Det er Mærsk, Ørsted, transportfirmaet DSV, SAS, Københavns Lufthavn og rederiet DFDS, der ifølge Berlingske står bag projektet.

Fabrikken skal ifølge planen være fuldt udbygget i 2030, hvor den vil kunne levere mere end 250.000 ton bæredygtige brændstoffer om året og i forhold til de danske klimamål om en 70 procents reduktion af CO2 i 2030 - og et CO2-neutralt Danmark i 2050, vil det være en rigtig god start, ifølge Brian Vad Mathiesen.

Han er en af dem, der står bag ingeniørforeningen IDA's klimaplan, som leverer beregninger og anbefalinger for, hvordan Danmark kan indfri klimamålene.
Og potentialet i planen om brintfabrikken flugter fuldstændigt med de beregninger, lyder det fra professoren.
Det er særligt positivt, at planen tænker den komplicerede opgave med at omdanne energi til flybrændstof sammen med de mere tilgængelige opgaver med at producere grøn brændstof til lastbiler og skibe.
Men det er ikke nok.
Efter 2030 vil planen skulle skaleres op omkring fire til fem gange, og der skal bygges yderligere brintfabrikker, hvis målene skal indfries.
I første omgang vil selskaberne sætte gang i en forundersøgelse af projektet. Planen er, at fabrikken skal bygges syd for København.

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Følg os på Facebook   facebook    - og Linkedin  linkedin icon

Vi anvender webstatistik og cookies med det formål at optimere hjemmesiden. Vi deler statistiske oplysninger med tredjepart med det formål at udvikle hjemmesiden og vores forretning. Vi sælger ikke dine personlige oplysninger til tredjepart.